Хранителни вещества, които са в недостиг при вегетарианците

Много хора смятат, че човешкото тяло се чувства по-добре, когато приема само вегетарианска храна. Това понякога е така, но не винаги е задължително. Вегетарианците обикновено консумират повече и по-разнообразни плодове, зеленчуци, зърнени храни и бобови растения в сравнение с останалите хора. Това обаче изобщо не означава, че вегетарианската диета осигурява всички необходими хранителни вещества за здравето. Даже и най-внимателните вегетарианци могат да допуснат някои грешки. Да, вярно е, че те приемат по-малко холестерол, мазнини и наситени мазнини, които са потенциално вредни, и въпреки това може да се окаже, че имат съществени пропуски по отношение на здравословното хранене и страдат от недостиг на някои основни вещества. Ето кои са основните съставки, за които трябва да внимавате, ако сте вегетарианци. 

Витамин В-12

Витамин В-12 е от съществено значение за образуването на червените кръвни телца, както и за здравето на нервната система. Неговият недостиг може да доведе до умора, слабост, загуба на апетит, неврологични промени и отслабване на паметта. Единствените природни източници на витамин В-12 са от животински произход – откриваме го предимно в месото, рибата, яйцата, млякото и млечните продукти. Именно поради тази причина вегетарианците са изложени на по-голям риск от недостиг на витамин В-12 в сравнение с останалите хора. Допълвайте вегетарианската си диета с обогатени зърнени закуски, дрожди и добавки, които съдържат В-12. 

Омега-3 и Омега-6 мастни киселини 

Омега-3 са сред основните мастни киселини, необходими на човешкия организъм, но той не може сам да ги произвежда.  Вегетарианците, които избягват познатите източници на Омега-3, като яйца и мазни риби, се нуждаят от алтернативни източници, за да си набавят нужното количество. Вегетариански източници могат да бъдат орехите, лененото семе, семената от чиа, рапичното масло, соята и тофуто, както и хранителните добавки. Наред с Омега-3, Омега-6  са също много важни за здравето – те подкрепят сърдечно-съдовата система и мозъчната дейност. Особено необходимо е тези две мастни киселини да бъдат в правилно съотношение, за да могат да работят максимално ефикасно. Омега-6 мастни киселини се съдържат в големи количества в пилешкото месо и някои риби, което крие риск от недостиг за вегетарианците. Опитайте Био лененото масло на Суонсън – комбинирана добавка, която съдържа Омега-3 и Омега-6 в точното съотношение.  

Витамин D

Хората, които по-рядко се излагат на слънце, обикновено страдат от недостиг на Витамин D. Това е така, защото той се синтезира посредством слънчевата светлина и нейното съприкосновение с човешката кожа. Вегетарианците обаче трябва да бъдат още по-внимателни, тъй като хранителните източници на Витамин D са предимно от животински произход. Ако не прекарвате  достатъчно време на слънце и хранителният ви режим включва предимно растителни продукти, трябва да помислите за допълване на диетата си с Витамин D

Калций

Калцият играе важна роля за цялостното здраве на човека, подпомагайки нервната система, здравето на клетките, мускулите и костите. Ако сте вегетарианец, има много начини да си набавяте този минерал, без да е необходимо да консумирате млечни продукти. Калцият се открива в листните зеленчуци, спанака, зелето, броколите и др., както и в някои соеви и бобови растения. Въпреки това би било добре да се подсигурите с допълнителен прием, като използвате бързо усвоима форма на калций, каквато е калциевият цитрат на Суонсън, или калциев лактат на прах.

Протеини 

Обикновено за хората, които спазват вегетарианска диета, не е толкова трудно да си набавят около 46 g протеини на ден. Последните проучвания обаче показват, че за да имаме здрави мускули, са ни необходими 90 g, разпределени на три хранения. Тъй като вегетарианците не могат да консумират млечни продукти, а понякога се лишават дори и от яйцата, които са основните източници на протеини, на тях са им нужни алтернативи. Едно такова чудесно решение е специално разработеният органичен протеин за вегетарианци на Суонсън, който освен това е обогатен с пробиотици за здравето на стомашно-чревния тракт.  

Вегетарианството е идеология, в чиито център е поставен здравословният начин на живот. Ние обаче ви съветваме винаги да се допитвате до диетолозите и специалистите по хранене, когато взимате решения за състава на вашата диета. Бъдете здрави и продължавайте да следите нашия блог за новини от света на здравето.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *