Как да си помогнете, ако страдате от умора?

Независимо от това на каква възраст сте, със сигурност има много случаи, в които се чувствате отпаднали, а бихте искали да бъдете по-енергични – както физически, така и психически. Работоспособността на мозъка е много важна, когато имаме дълъг списък от задължения и задачи. Все повече хора се оплакват от бърнаут, т. нар. прегряване, което е свързано със стреса от твърде многото отговорности и невъзможността да ги вместим във времето, което все не стига. Работните дни понякога продължават и в събота и неделя. Затова ви представяме шест ефективни начина да енергизирате ума си всеки ден, за да не позволявате на успеха да ви се изплъзне.

  1. Приемайте повече храни, които са полезни за мозъка.
    • Някои хранителни вещества играят ключова роля за здравето на мозъка и го предпазват от увреждания, които неминуемо настъпват с напредването на възрастта. Мозъкът се нуждае всеки ден от енергия, за да функционира оптимално. Кои са най-добрите хранителни вещества за него? На първо място това са листните зеленчуци като спанак, къдраво зеле и броколи, които са богати на витамин К, лутеин, фолиева киселина и бета каротин. Тези вещества могат за забавят когнитивния спад и да поддържат остротата на паметта. Можете да ги откриете и като хранителни добавки от Суонсън.
    • Мазните риби, като сьомгата, са богати на омега-3 мастни киселини, които поддържат здравето на мозъчните клетки и стимулират растежа на нови такива. Лененото семе, авокадото и орехите също са отлични източници на омега-3 за онези хора, които се придържат към приема на растителна храна.
    • Флавоноидите са растителни пигменти, които придават на някои плодове ярък цвят. Изследванията показват, че те могат да помогнат за подобряването на паметта и да забавят нейната загуба. Невропротективните свойства на флавоноидите включат редица ползи за здравето на мозъка. Те защитават невроните от нараняване, причинени от невротоксини, потискат възпалението и насърчават когнитивните способности. Приемът на богати на флавоноиди храни, като и тяхното допълнително набавяне, ограничават невродегенерацията, свързана с различни неврологични разстройства, и предотвратяват спада на когнитивните показатели. Прочетете повече за флавоноидите в нашия блог.
    • Благодарение на съдържанието си на кофеин и антиоксиданти, кафето също може да защити здравето на мозъка. Кофеинът изостря мисълта, като блокира аденозина – химическо вещество, предизвикващо сънливост. Кофенът също така стимулира производството на серотонин, който подобрява настроението.
  2. Осигурявайте си достатъчно движение.
    Един от най-ефективните начини да избегнете сериозен пристъп на умора и сънливост е да се движите повече и по-често. Движението раздвижва кръвта, а това увеличава мозъчната енергия и защитава паметта. Изследователите са открили, че аеробните упражнения могат да увеличат както работната памет на мозъка, така и кръвоснабдяването, което се насочва към префронталната кора. Освен това редовните упражнения помагат за образуването на нови мозъчни клетки, а това е важно за умствената енергия. Така че ако усетите, че изпитвате някакви мисловни затруднения, започнете всеки ден да си правите разходки и веднага ще усетите положителна промяна.
  3. Заредете се със здравословни билки.
    Когато мозъчната енергия има нужда да бъде повишена, добър ефект могат да окажат и някои изпитани билки от Swanson. Нека ги разгледаме.
    Гинко билоба: листата от гинко билоба се използват от векове в традиционната китайска медицина заради силните си антиоксидантни свойства. Проучванията показват, че гинко билоба може да подобри притока на кръв към мозъка, с което да повиши мозъчната функция. Тази билка може да бъде също така ефективна при деменция и болест на Алцхаймер. Гинко билоба стимулира мисленето и паметта за изпълнението на ежедневните задачи и предпазва невроните на мозъка от увреждания.
    Бакопа мониери: тази билка е основна в традиционната Аюрведа и е известна със своя потенциал да подобрява паметта. Изследванията показват, че ползите от бакопа мониери включват повишаване на мозъчната дейност особено по отношение на концентрацията и способността да се обработва информация. Допълнителният прием помага при т. нар. разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, което се характеризира със симптоми като импулсивност, лош самоконтрол, невнимание и безпокойство.
    • Екстракт от плодовeте на кафе: не само зърната на кафето съдържат полезни за мозъка съединения. Плодовете, които се увиват около зърната на кафето и имат задачата да ги предпазват от външните влияния, се считат за ноотропни, подобряващи мозъчната дейност съединения, които защитават мозъка от стареене и насърчават концентрацията.
  4. Опитайте медитация.
    През последните няколко години медитацията се превърна в едно от най-популярните средства срещу т.нар. прегаряне или бърнаут. Практикуващи и изследователи смятат, че мозъкът се пречиства, ако всеки ден отделяме по няколко минути, в които да седнем на тихо и спокойно място и да се съсредоточим върху дишането си. Проучване от 2017 г. установи, че ежедневната практика от 25 минути медитация може значително да подобри мозъчната функция и енергийните нива.
  5. Останете хидратирани.
    Понякога най-лесният начин да засилите мозъчната си енергия е да посегнете към чашата с вода. Мозъкът разчита на правилната хидратация, за да функционира оптимално, а различните клетки в мозъка се нуждаят от добър баланс между водата и другите елементи като натрий, калий и калций. Когато тялото е дехидратирано, мозъкът също реагира, като се бори, за да компенсира липсите. Това намалява умствената енергия, затова е добре винаги да имаме наблизо бутилка с вода.
  6. Погрижете се за съня си.
    Сънят е много важен за възстановяването на мозъка и за неговото захранване с енергия. Ако сте любител на кафето, приемайте го само сутрин, за да дадете време на организма си да се отърси от кофеина, който би попречил на лесното заспиване. Вечерно време избягвайте синята светлина от компютъра или мобилния си телефон. Почетете книга на мека, жълта светлина – това със сигурност би намалило риска от безсъние. Ако се чувствате напрегнати и заспивате трудно, опитайте прием на мелатонин, 5-HTP, маточина или друга естествена добавка, която може да ви помогне. Припомнете си най-лесните начини за борба с безсънието в нашия блог.
    Ако сте харесали тази статия и смятате, че тя ще ви е полезна, не пропускайте да следите нашия сайт за други интересни материали от света на здравето. А ние Ви пожелаваме да бъдете винаги енергични и работоспособни – и здрави, разбира се!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *