Как да възстановим баланса на тялото си след прием на лекарства?

Приемът на лекарства може да се окаже предизвикателство за нашето тяло, тъй като наред с ползите за здравето, лекарствата влияят върху функцията на органите и системите и могат да претоварят организма. По-голямата част от токсините преминават или през черния ни дроб, или през бъбреците, които действат като центрове за изчистване на тялото ни. Разграждането на лекарствата и извеждането на токсичните вещества от организма са не по-малко важни етапи от общия оздравителен процес.

Токсичността може да е резултат от лекарствени взаимодействия и високи дози, но може да възникне и просто защото телата ни променят начина, по който метаболизират лекарствата с течение на времето. С напредването на възрастта, особено след четиридесетте, започваме да натрупваме мазнини и да губим мускулна маса, докато бъбреците и черният ни дроб обработват и изчистват по-трудно лекарствата от тялото ни. Затова в тази статия ще ви дадем съвети за по-бързото премахване на токсините от тялото и ще обърнем внимание на добавките, които могат да повлияят на приема на лекарства.

Какво е детоксикация?

През последните години думата „детоксикация” започна да означава прочистване на тялото от ежедневните „токсини” чрез придържане към специална диета и дори чрез пълен отказ от някои храни. Но в истинския медицински смисъл детоксикацията е процес, през който тялото преминава естествено, когато отделя вредни вещества като лекарства и алкохол. Вместо да ограничавате храната, най-доброто, което можете да направите, е да дадете на тялото си онова, от което то се нуждае, за да функционира правилно. Детоксикацията означава не само премахване на лошите неща, но също така и замяна на вредните вещества с полезни за здравето.
Как да подпомогнем изчистването на организма от лекарствата?
Хранителните вещества играят решаваща роля за подпомагане на тялото в изпълнението на основните му функции. Витамините на Суонсън съдействат за елиминирането на токсините и за възстановяването на имунната система, а минералите помагат за производството на енергия. Представяме ви списък с хранителни вещества, които укрепват и поддържат вашите естествени процеси на детоксикация и помагат на тялото да функционира на оптималните си нива.

Хранителни добавки в помощ на детоксикацията

Омега-3 мастните киселини и калцият са особено необходими за изчистването на организма от лекарствата и за по-бързото му възстановяване след лечение. Докозахексаеновата киселина (DHA), съдържаща се в рибеното масло, действа противовъзпалително и може да помогне на NRF2 отговора на тялото, което насърчава процеса на детоксикация. Калцият на Суонсън помага, като предотвратява рециркулацията на токсините и не им позволява да се абсорбират отново от клетките.

• Много витамини от група В участват в процеса на детоксикация. Витамин B3 на Swanson почиства кръвта, лимфните възли, черния дроб и кожата. Работата на витамин В1 е да разгражда молекулите на захарта от въглехидратите и да помага за превръщането им в енергия. Витамин В12 се насочва към специфични токсини и намалява реакцията на тялото към тях.

• Специалистите препоръчват същи и минерала молибден. Тялото използва молибдена, за да обработва протеините и генетичния материал като ДНК. Той също така помага за разграждането на лекарствата и токсичните вещества, които влизат в тялото. Молибденът се открива в почвата, от която преминава в храните, които приемаме, но има твърде малко данни, които да показват какви са точните количества, които бихме могли да получим чрез диетата си. Затова молибденът се предлага и като самостоятелна добавка.

Пробиотиците увеличават нивата на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт, а това е важно за прочистването след прием на лекарства, тъй като подпомага елиминирането на токсините. Пробиотичните щамове лактобацилус са способни да се свързват с тежките метали, редуцирайки токсичните нива и подпомагайки общата детоксикация.

Л-глутатион. Човешкият организъм използва глутатиона, за да премахне токсините. Този натурален антиоксидант действа като естествен детоксикиращ агент, като неутрализира увреждащите свободни радикали, премахва тежките метали и други токсини от тялото.

Магнезий и алфа липоева киселина – и двете съставки помагат на тялото в общия процес на възстановяване, тъй като имат свойството да се свързват с тежките метали и по този начин да работят за по-бързото им извеждане от организма.

• Детоксикацията на черния дроб също е важна стъпка към възвръщането на баланса след лекарствено лечение. Доказано е, че антиоксидантните витамини като витамин B, витамин C, витамин E и бетакаротин помагат за прочистването на черния дроб. Освен това минерали като цинк и селен, както и билкови добавки като бял трън, корен от глухарче и шизандра могат да помогнат за защитата на нашите чернодробни клетки. Прочетете още по темата в нашия блог.

Важно е да се знае, че някои добавки могат да си взаимодействат с лекарствата, ако се приемат едновременно. Бъдете предпазливи, когато приемате:

  1. Желязо и антибиотици
    Мултивитамините, в които има желязо, могат да попречат на пълноценното действие на някои антибиотици. Желязото може да намали количеството на антибиотика, което се абсорбира от организма. Затова специалистите съветват да приемате мултивитамините с желязо или отделните добавки с желязо два часа преди или два часа след антибиотичния прием.
  2. Жълт кантарион
    Добавките с жълт кантарион ускоряват начина, по който тялото метаболизира лекарствата. Това намалява ефективността на активните вещества, които се приемат заедно с жълтия кантарион. Установено е, че тази билка може да намали с до 70% ефективността на медикаментите, включително на противозачатъчни хапчета, лекарства за депресия, сърдечни заболявания и много други. Затова специалистите съветват жълтият кантарион, който има безспорни ползи за здравето, да се приема след като е завършило медикаментозното лечение.
  3. Гинко билоба
    Едно от действията на билката гинко билоба е, че разрежда кръвта. Ако заедно с нея приемате лекарства за разреждане на кръвта, това може да бъде опасно. Аспиринът и витамин Е също действат като разредители на кръвта и комбинацията с тях също може да причини неблагоприятни последици.

    Здравето зависи в не малка степен и от начина, по който подхождаме към него. Важно е да бъдем отговорни и добре информирани. Има безброй начини да подобрим качеството си на живот, стига да го правим съобразно с индивидуалните си специфики. Надяваме се, че съветите в тази статия са Ви били полезни. Припомнете си от нашия блог и кои са най-добрите средства за прочистване и детоксикация и не забравяйте да ни следвате за още новини.

    Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *