Куркумата и нейните ползи за здравето

Куркумата е добре позната подправка, но също така и билка с вековна традиция на употреба. Тя притежава редица ползи за човешкото здраве и според последните проучвания е едно от най-полезните растения на земята. Тъй като когато я използваме като подправка, ние ограничаваме в голяма степен количеството на полезните съставки, които приемаме, то добре е да приемаме куркумата под формата на хранителна добавка, което напълно гарантира усвояването на полезните за здравето ни вещества. 

Използването на куркумата започва преди 4000 години в Индия, където тя се е прилагала най-вече при различни храносмилателни смущения и при проблеми с черния дроб. Била е също така добавяна в кремове и лосиони за кожата на лицето и тялото. През последните години съвременната медицина все повече изтъква ползите на куркумата, като специално внимание се обръща на съдържащите се в нея съединения с лечебни свойства, наречени куркуминоиди, и най-вече на веществото куркумин. Това е добре познат и често изследван фитонутриент, който действа като силен антиоксидант и може да повлияе благоприятно на здравето в различни посоки.   Нека сега разгледаме отблизо някои от най-големите ползи на куркумата за човешкото здраве. 

За здравето на храносмилателната система

Ако страдате от храносмилателни или стомашно-чревни проблеми, хранителните добавки с куркума със сигурност ще ви помогнат. Те ще възвърнат стомашния ви комфорт и ще се погрижат за здравето гастроинтестиналния тракт. Куркуминът стимулира производството на жлъчка в жлъчния мехур, което може да подобри храносмилането. Куркумата действа благоприятно при подуване на корема, газове и диспепсия и облекчава чревния дискомфорт, причинен от приемането на мазни и пикантни храни. Освен това тя премахва значителна част от неприятните симптоми при страдащите от улцерозен колит.

Остеоартрит

Доказано е, че куркумата намалява възпалението и болката при страдащите от остеоартрит. Индийските лечители са използвали билката в продължение на хиляди години за лечение и предотвратяване на такъв тип здравословни проблеми. Куркумата намалява болката при страдащите от артрит без неприятните страничните ефекти на обикновените болкоуспокояващи и възвръща в голяма степен комфорта и свободата на движенията. 

За здравето на ставите

Доказано е, че куркумата подобрява здравето на ставите и може да облекчи симптомите при хората, които страдат от артрит. Куркуминът действа противовъзпалително, без да причинява странични ефекти. Именно тази естествена функция на куркумата я превръща в отлично средство за укрепване на здравето на ставите. 

Подобрява настроението

Последни проучвания показват, че куркумата притежава свойството да намалява тревожността и симптомите на депресия и да подобрява настроението. С тези си качества тя се причислява към вече добре познатите природни средства с релаксиращ и успокояващ ефект.  Куркуминът, който се съдържа в куркумата,  се използва вече успешно като ефективна и безопасна терапия за лечение на пациенти с лека депресия.

За здравето на черния дроб

Куркумата е много богата на редица витамини, минерали, антиоксиданти и полифеноли, които подпомагат цялостното здраве на организма, но най-вече вътрешното прочистване, като насърчават здравето на черния дроб. Билкарите използват куркумата от векове като тоник за черния дроб, който помага за елиминирането на токсините. 

За здравето на кожата

Доказано е, че добавките с куркума благоприятстват здравето на кожата. Това се дължи на силните антиоксидантни свойства на тази билка, която успешно се справя с вредите, причинени от свободните радикали.  Повечето от нас живеят днес в токсична и натоварена със стрес среда, което оказва постоянно негативно влияние върху човешката тъкан. Като резултат тя става раздразнена, червена и подута. Куркумата успокоява кожата, като успешно инхибира ензимите, които дразнят тъканта, и възвръща нейния здрав и сияен вид.  

Регулира нивата на кръвна захар

Добре проучен е благоприятният ефект, който куркумата оказва върху произвеждащите инсулин клетки в панкреаса. Като резултат учените отчитат значителни ползи от приема на куркума за балансирането на нивата на кръвната захар в човешкия организъм и за намаляване на риска от развитие на диабет. Вече има редица научни публикации, които разкриват потенциала на куркуминоидите да понижават нивата на глюкозата в кръвта. Освен това съществуват данни, че куркумата може значително да намали периферната невропатична болка, която често се развива при страдащите от диабет. 

Понижава холестерола

Една от главните причини за толкова голямото разпространение на сърдечно-съдовите заболявания е, че много хора развиват преддиабетно състояние с висока кръвна захар. От своя страна диабетиците страдат от оксидативен стрес, който уврежда вътрешността на кръвоносните съдове. Заради това увреждане на артериите, холестеролът започва да изгражда защитна плака, което повишава неговите нива. Куркуминът в куркумата може да намали оксидативния стрес, да понижи нивата на холестерола и с това да редуцира риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания. 

Със сигурност куркумата ще се превърне в една от любимите ви хранителни добавки, тъй като само по този начин можете да бъдете сигурни, че приемате всички полезни съставки на тази древна и чудодейна билка. Добавките с куркума, които ние от Суонсън предагаме, са с висока чистота и качество, но което можете да се доверите. Вижте всички наши предложения тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *