Лутеин

Лутеинът е цветен пигмент познат като каротеноид със същата класификация като веществата бета каротин (провитамин А), ликопен, астаксантин, и други. Това химическо съединение е от особено значение за здравето на очите (то дори се смята за „очния витамин“) заради функцията си на антиоксидант и молекула притежаваща способността да филтрира слънчевата светлина, за да не може тя да нанесе щети върху човешкото око. Заедно с друг каротеноид (зеаксантин), лутеинът се био-натрупва в макулата на ретината на окото и защитава очите от излагането им на синия спектър на слънчевата светлина и от последващия оксидативен стрес. Двата нутриента, лутеин и зеаксантин, имат еднаква важност за здравето на очите. Много храни съдържат лутеин включително растения като къдраво зеле, спанак, царевица, броколи, жълти чушки (паприка), кивита, тикви, и портокали. Но яйцата са най-добрият източник, защото био-достъпността на яйчния лутеин е превъзхождаща тази на лутеина в растенията. Тялото усвоява лутеина от яйцата по-ефективно и много проведени проучвания са доказали този факт. Топлинната обработка на растенията може да увеличи био-достъпността на лутеина (както и на много други каротеноиди като бета каротин), но това подобрение е пак недостатъчно сравнено с консумацията на яйца. Въпреки всичко това, разликата не е толкова голяма, за да фокусираме вниманието си твърде много върху този въпрос. По принцип, консумация на зеленчуци и плодове (особено термично обработените) и яйца е основния начин да приемаме лутеин от храната. Като мастно-разтворим нутриент (както витамин А и другите каротеноиди), лутеинът е най-добре да се приема с хранене съдържащо мазнини и най-вероятно това е причината лутеинът в яйцата да бъде с по-голяма ефикасност. Този пигмент изглежда се съхранява добре в телесните тъкани, тъй като кръвни нива по-високи от обикновените се засичат месеци след спирането на приема му.

Суплементирането с лутеин може значително да увеличи кръвните нива на тази молекула и е доказано, че с повишен прием от суплементи има по-голямо увеличение на кръвните лутеинови нива и като резултат – увеличение на нивата на този важен пигмент в очните структури. Затова приемът на хранителна добавка е един сигурен начин да се възползваме от повишени лутеинови нива. Тези ползи са най-вече свързани със състояния засягащи очите като Възрастово Зависима Макуларна Дегенерация (ВЗМД – дегенеративна очна болест обвързана с процеса на остаряване и засягаща около 5% от хората на възраст над 65 години), катаракти, и различни унаследени очни заболявания. ВЗМД се докладва да бъде понижена при хора консумиращи храни и добавки богати на лутеин и проучвания установяват, че суплементирането с лутеин за 12 месеца може всъщност да намали симптомите на хора страдащи от тази болест. Комбинацията от лутеин с другия макуларен пигмент- зеаксантин – е тествана за установяване на подсилен ефект и резултатите са обнадеждаващи. Доказаното натрупване на тези два пигмента в макулата на окото след приема на суплемента с лутеин е предложеното обяснение за подобрените симптоми на ВЗМД и по-добрата защита на очите. Друго очно заболяване – катаракт (замъгляване на очните лещи, което води до влошено зрение) – е също подобрено след суплементирането с лутеин три пъти на седмица за две години. Това изследване открива подобрено зрение на възрастни хора с катаракти. Приемът на лутеин може също да намали напрягането на очите, особено ако той се комбинира с други полезни за очите нутриенти.

Други състояния несвързани с очите също могат да бъдат повлияни положително от по-голям прием на лутеин или по-големите му нива в кръвта, най-вероятно заради доказаните му антиоксидантни свойства. Съществуват асоциации между повишени кръвни лутеинови нива и занижен риск от развитието на рак на гърдата и наличието на високо кръвно налягане по време на бременност. От друга страна, по-ниски нива на лутеин се свързват с повишен риск от рак на белите дробове. Също, изглежда, че по-възрастните жени могат да очакват подобрена памет, красноречие и обща умствена функция с приема на 12 мг лутеин в комбинация с омега 3 мастни киселини за период от 4 месеца. Лутеинът е абсолютно безопасен когато се приема в препоръчителните дози и приемът от 15 мг на ден за две години не е установен да причинява неблагоприятни ефекти. Ефективните дози за няколко очни болести са установени от клинични изследвания с хора. За да се намали риска от ВЗМД и катаракти, би следвало да се приемат между 6 мг и 12 мг да ден като по-високата доза е по-ефективна. Относно индивиди, които вече са диагностицирани с ВЗМД, доза от 10 мг лутеин изглежда достатъчна за намаление на симптомите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *