Правилно храносмилане – здраво тяло

За да функционира правилно и да бъде здраво, човешкото тяло се нуждае от хранителни вещества, които получава от храната. Протеините, мазнините, въглехидратите, витамините и минералите са нужни на всеки един организъм, но за да бъдат усвоени, тези вещества трябва първо да бъдат раздробени от храносмилателната система на достатъчно малки части, които да бъдат използвани както за производството на енергия, така и за растеж и възстановяване на клетките. Протеините се разграждат до аминокиселини, мазнините – до мастни киселини и глицерол, а въглехидратите – до прости захари. Ето защо е от особена важност храносмилателната система да функционира правилно. Някои симптоми като подуване на стомаха, киселини и тежест могат да бъдат сигнали, че тя има нужда от допълнителна помощ. В тази статия ще разгледаме определени естествени съставки, които могат да помогнат в тези случаи.

Пробиотици

Пробиотиците представляват живи дрожди и бактерии, които се измерват в единици, образуващи колонии (CFUs) – микробиологичен термин, който описва плътността на жизнеспособните бактерии в даден продукт. Има разнообразни щамове и всички имат своите уникални предимства, но като цяло пробиотиците подпомагат чревното здраве и имунитета, тъй като увеличават количеството на полезните бактерии в червата. Някои видове могат да облекчат синдрома на раздразнените черва и да намалят риска от диария. Пробиотиците от Суонсън подпомагат също така храносмилането и усвояването на полезните вещества от храната. Препоръчват се от специалистите за поддържането на баланса на чревната флора и за нейното възстановяване след прием на антибиотици.

Прочетете повече за пробиотиците в нашия блог.

Корен от женско биле

Коренът от женско биле (Glycyrrhiza glabra) се смята за едно от най-старите билкови лекарства в света. Въпреки че съдържа стотици растителни съединения, основното активно съединение в него се нарича глициризин и действа антиоксидантно, антимикробно и противовъзпалително. Коренът от женско биле на Swanson често се използва за облекчаване на симптомите при раздразнен стомах като киселини и рефлукс. В 30-дневно проучване при 50 възрастни, приемът на капсула от 75 mg женско биле два пъти дневно значително подобрява симптомите на лошото храносмилане. Смята се също така, че тази билка намалява риска от появата на пептични язви в стомаха, които често се причиняват от възпаление в резултат на бактерията H. Pylori.

Джинджифил

Джинджифилът е друго природно средство, което често се прилага при разстроен стомах, гадене и болки. Основното му активно съединение е гингеролът, който действа антиоксидантно и противовъзпалително. Джинджифилът подпомага храносмилането и потока на слюнката. Проучванията установяват, че приемът му може да облекчи гаденето и повръщането при някои бременни жени. Специалистите смятат, че забавеното изпразване на стомаха е основна причина за лошото храносмилане. Джинджифилът може да ускори изпразването на стомаха, с което да неутрализира неприятните симптоми. През 2008 е направено проучване при хора с функционална диспепсия (лошо храносмилане с неизвестна причина). Те са били разделени на две групи, първата от които получила капсули с джинджифил, а втората – плацебо. В първата група изпразването на стомаха е отнело 13.1 минути, а във втората – 26.7. Учените стигат до заключението, че джинджифилът подпомага храносмилането и може да бъде използван като алтернативно средство за лечение на функционална диспепсия.

Л-глутамин

Глутаминът се открива естествено в човешкото тяло и е вид аминокиселина, която участва в много функции и процеси. Тя е градивен елемент на протеините и е важна част от имунната система. Глутаминът играе също така съществена роля за здравето на червата. Л-глутаминът е форма на глутамина. Някои специалисти смятат, че тази аминокиселина може да помогне за облекчаване на диарията, предизвикана от операция, инфекции или стрес. Л-глутаминът може също така да подпомогне усвояването на полезните вещества от храната. Проблеми с това обикновенно имат хората с високи нива на вредните бактерии в храносмилателния тракт, както и тези, които приемат лекарства или са претърпели оперативно отстраняване на част от червата. Л-глутаминът на Суонсън също така помага да се поддържа бариерата между вътрешността на червата и останалата част от тялото, като по този начин предотвратява преминаването на вредните бактерии или токсини от червата в останалата част на организма.

Псилиум

Псилиумът е традиционно лаксативно средство, което има способността да преминава през тънките черва, без да бъде напълно разградено или абсорбирано. Представлява разтворими фибри, получени от семената на билката Plantago ovata, отглеждана предимно в Индия. Поради високото си съдържание на фибри, псилиумът е способен да абсорбира вода в червата, което увеличава обема на изпражненията и подпомага тяхното преминаване. По този начин псилиумът предотвратява дехидратацията и запека и насърчава редовността на стомаха.

Артишок

Артишокът е зеленчук, част от средиземноморската диета. Той е особено полезен за здравето на черния дроб, сърцето и храносмилателната система и е естествен източник на много антиоксиданти, витамини и минерали, заради което се предлага и като хранителна добавка под формата на екстракт. Екстрактът от артишок може също така да облекчи симптомите на лошо храносмилане като подуване на корема, гадене и киселини. Това се дължи на съединението цинарин, което стимулира производството на жлъчен сок, ускорява движението на червата и подобрява метаболизма на някои мазнини. Проучване при 247 души с лошо храносмилане установи, че консумирането на екстракт от листата от артишок ежедневно в продължение на шест седмици намалява симптомите като метеоризъм и дискомфортните усещания за тежест.

Храносмилателни ензими

Храносмилателните ензими са сложни протеини, които се произвеждат от човешкото тяло, за да подпомогнат разграждането на храната на по-малки молекули, способни да бъдат абсорбирани. Повечето храносмилателни ензими се произвеждат от панкреаса, но има и такива, които се образуват в устата, стомаха и тънките черва. Те биват:

• амилаза – разгражда сложните захари на по-малки молекули като малтоза
• липаза – разгражда сложните мазнини до по-малки мастни киселини и глицерол
• пепсин – разгражда протеините в храни като месо, яйца и млечни продукти на по-малки пептиди
• лактаза – разгражда млечната захар, наречена лактоза
• холецистокинин – хормон, секретиран в тънките черва, който кара жлъчния мехур да се свива и освобождава жлъчката, а панкреаса – да освобождава храносмилателните ензими
• трипсин – разгражда протеина така, че от него да се произведат аминокиселини.

Храносмилателните ензими се предлагат и под формата на хранителни добавки – самостоятелно или в комбинация. Първоначалното им предназначение е било да подкрепят хората с панкреатична недостатъчност, състояние, при което панкреасът не произвежда достатъчно ензими за смилане на храната. Днес се препоръчват също така и за облекчаване на симптоми като газове, подуване, диария и запек.

Ензими с растителен произход

Съществуват и втори вид храносмилателни ензими, които се извличат от растения и също подпомагат храносмилането. Един от тях е папаинът, който се съдържа в плода папая. Той подпомага разграждането на протеините на по-малки протеинови фрагменти, наречени пептиди и аминокиселини. Папаинът на Swanson също може да облекчи храносмилателните симптоми като запек и подуване на корема. Според едно проучване от 2013 г., този растителен ензим значително намалява риска от запек и подуването при хора с хронична стомашно-чревна дисфункция.

Бромелаинът e друг растителен ензим, който се съдържа в ананаса. Използва се предимно при проблеми с храносмилането, при остеоартрит и за намаляване на болките в мускулите. Бромелаинът на Суонсън намалява възпалението и лекува язви на лигавицата, причинени от възпалителни заболявания на червата, като същевременно облекчава стомашни раздразнения от различен произход. Някои проучвания предполагат, че бромелаинът може да намали негативните ефекти върху храносмилателната система, причинени от бактериите Escherichia coli и Vibrio cholera.

За да се погрижите още по-добре за Вашата храносмилателна система, прочетете в нашия блог за какво са полезни фибрите. Ние Ви желаем да бъдете винаги здрави!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *