Пролетната умора – как да я преодолеем?

Природата се събужда, слънцето грее, дните навън са приятни за разходка, а Вие се чувствате отпаднали и без настроение. Ако това Ви се случва с наближаването и по време на пролетта, по всяка вероятност страдате от пролетна умора. Тя е съвсем естествено разстройство, което няма признаците на болест, но може да се отрази на физическото Ви и психическо състояние и да Ви накара да се чувствате изморени, дори депресирани. Смяната на сезоните оказва влияние върху ритъма на нашето тяло, известно като „сезонно афективно разстройство” (SAD).

Какво означава „пролетна умора”?

Обикновено си мислим, че депресията и умората са типични за зимните дни, но пролетта също може да се отрази на организма ни с подобни симптоми. Специалистите смятат, че когато дните удължават своята продължителност, телата ни автоматично коригират нивата на хормоните си. През зимата произвеждаме повече необходимия за съня хормон мелатонин. Но когато настъпи пролетта, телата ни реагират на повишените нива на светлина и отделят повече серотонин – хормонът на активността. Промяната може да натовари организма ни, в следствие на което да се чувстваме по-изморени от обикновено. Понякога са необходими няколко седмици на всичките ни органи и системи, за да се приспособят към новите условия. В този период имаме особено голяма нужда от допълнителна подкрепа, за да преодолеем умората и да повдигнем нивата си на енергия. Нека да видим кои съставки могат да ни бъдат от полза в такъв случай.

Ашваганда
Ашваганда е една от най-важните лечебни билки в индийската Аюрведа. Смята се, че тя увеличава енергията, като повишава устойчивостта на тялото към физическото и психическо напрежение. Установено е, че хората, които приемат ашваганда, намаляват нивата си на хормона на стреса кортизол с 28%. Освен това тази билка ограничава усещането за умора и отпадналост, особено след физическо натоварване.

Родиола розеа
Родиола розеа е билка, която се използва широко като адаптоген – вещество, което подобрява способността на тялото да противодейства на стреса. В едно проучване изследователите обединяват резултатите от други 11 проведени проучвания, които са изследвали действието на тази билка. В 8 от изследваните групи са открити преки доказателства, че родиола розеа може да подобри физическата работоспособност и умствените възможности. Смята се, че родиола розеа на Суонсън е ефективно естествено средство за справяне със сезонната депресия, без да причинява на организма страничните ефекти на традиционните лекарствени антидепресанти.

Витамини
Добавянето на мултивитамини през пролетта е особено важно за преодоляването на дефицита, който настъпва през зимния сезон. Комбинацията от разнообразни витамини може да попълни липсите в организма, да го подготви за пролетната промяна и да помогне за овладяването на умората. Особено важен е витамин В12, който помага за преобразуването на храната в енергия във вида, в която тя да може да се използва от клетките в човешкото тяло. Този витамин освен това поддържа здравето на нервните и кръвните клетки и предотвратява появата на анемия, която допълнително може да усили чувството на отпадналост. Между 10 и 30% от хората над 50-годишна възраст са изложени но риск от недостиг на витамин В12. Застрашени са и вегетарианците, тъй като месото е негов основен източник. Витамин В12 може да бъде набавен и чрез хранителни добавки от Swanson. Като цяло групата на В комплекс витамините подпомагат поддържането на нормални енергийни нива в организма. Прочетете повече за тях в нашия блог.

CoQ10
CoQ10 e коензим, който се произвежда от човешкия организъм. Всички клетки съдържат CoQ10, макар че неговата концентрация е най-силна в сърцето, бъбреците и черния дроб. Когато нивата на коензим Q10 намаляват, клетките не могат да произведат енергията, която им е необходима, а това води до умора и други неприятни симптоми. Допълнителният прием на CoQ10 от Суонсън може да бъде добро решение за намаляване на чувството на слабост през пролетта. Прочетете повече в нашия блог за най-добрите комбинации на добавки с CoQ10.

Желязо
Тялото се нуждае от желязо, за да произведе хемоглобин – протеин в червените кръвни клетки, който транспортира кислорода от белите дробове до органите и тъканите в човешкото тяло. Без достатъчни нива на желязо, червените кръвни клетки не могат да доставят кислород Това може да причини желязодефицитна анемия, която се изразява в чувство за слабост и умора. Тъй като основният хранителен източник на желязо е месото, вегетарианците са по-застрашени да развият дефицит. Такъв може да се получи и при кръвозагуба, както и при бременност. Допълнителният прием може да компенсира дефицита в тялото, но тъй като прекомерните дози желязо крият рискове, консултирайте се с лекар, за да определите подходящата за Вас доза.

Л-тирозин
Л-тирозинът е аминокиселина, която се произвежда естествено в човешкото тяло. Тя се съдържа и в повечето храни с високо съдържание на протеини, включително пилешко месо, яйца и млечни продукти. Тирозинът е важен за производството на невротрансмитери – това са вещества, които предават съобщенията в мозъка. Смята се, че невротрансмитерите намаляват при извършването на психически и физически дейности, което може да повлияе негативно на концентрацията и на енергийните нива в организма. В много проучвания е установено, че добавките на л-тирозин помагат за повишаването на бдителността и енергията. Те също така могат да помогнат за укрепването на паметта при хората, които често страдат от безсъние.

За да преодолеете по-лесно пролетната умора, прекарвайте повече време на открито. Това помага на организма да отделя хормона на щастието серотонин. Също така приемайте достатъчно вода, за да поддържате тялото си хидратирано. Не изпадайте в паника, ако усетите през пролетните месеци умора или слабост. Спазвайте правилен хранителен режим, грижете се тялото Ви да получава достатъчно количество полезни съставки и то с по-голяма лекота ще се настрои към новия ритъм.

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *