Кверцетинът, неговите антивирусни и лечебни свойства

Кверцетинът е растителен пигмент, флавоноид, който благоприятства човешкото здраве по много начини. В тази статия ще разгледаме неговите свойства, но първо трябва да уточним какво представляват флавоноидите.

Флавоноидите са клас полифеноли, които притежават антиоксидативни, противовъзпалителни, антимутагенни и антиканцерогенни свойства, съчетаващи се със способността им да модулират ключовата клетъчна ензимна функция. Срещат се още под наименованието биофлавоноиди. Заради силното си антиоксидантно действие, флавоноидите могат да предотвратят мозъчните разстройства, действайки като защитен механизъм за мозъка. Те увеличават активирането на имунната защита, подпомагат кръвообращението и благоприятстват лечението на някои заболявания като артрит, различни видове алергии и възпалителни състояния. Прочетете още за тях в нашия блог тук.

Кверцетинът е един от добре проучените флавоноиди и заради широкия си спектър ползи за здравето се предлага и като хранителна добавка. Съдържа се най-вече в ябълките, меда, малините, лука, червеното грозде, черешите, цитрусовите плодове и зелените листни зеленчуци. Ето какво казва за него Али Милър, регистриран диетолог и специалист по интегративна медицина:
„Кверцетинът е мощен антиоксидант, който притежава противовъзпалителни, антихистаминови и антивирусни свойства, както и способност да намалява кръвните съсиреци и оксидативния стрес в артериите. Това го превръща в потенциално средство за намаляване на усложненията от коронавирус“.
Нека разгледаме подробно неговото действие.

Може да намали риска от вируси и настинки

Кверцетинът на Swanson може да бъде полезен за профилактика и лечение на широк спектър от вирусни инфекции, включително инфекции на горните и долните дихателни пътища, обикновена настинка и грип. В едно проучване, публикувано в Journal of Clinical & Experimental Cardiology, добавките с 1000 mg кверцетин на ден намаляват честотата на инфекциите на горните дихателни пътища. Изглежда, че този флавоноид предотвратява вирусното навлизане в клетките и инхибира вирусната репликация. Кверцетинът на Суонсън намалява също така честотата и тежестта на херпесните прояви. Той регулира реакцията на имунната система към външните стресови фактори чрез клетъчни сигнални пътища, наречени кинази и фосфатази, два вида ензимни и мембранни протеини, необходими за правилната клетъчна функция. Последните in vitro проучвания показват, че кверцетинът действа като мощен антивирусен агент, който инхибира вирусна репликация на няколко респираторни вируса, включително грипен вирус, парагрипен вирус, респираторен синцитиален вирус, аденовирус и риновирус. Кверцетинът повишава имунната активност и намалява риска от вирусни и респираторни инфекции.

Може да ограничи невродегенеративните разстройства

В последните години са направени няколко проучвания за действието на полифенолите, и най-вече на флавоноидите, върху нервната система. Все повече изследователи се убеждават в способността на кверцетина да намалява рисковете от неврогенеративните нарушения, които често се придружават от тежки когнитивни дефицити. Невродегенеративните разстройства могат понякога да бъдат животозастрашаващи. Те засягат невроните – градините елементи на нервната система, която включва гръбначния стълб и мозъка. Обикновено невроните не се възпроизвеждат и когато биват увредени или умират, тялото не може да ги възстанови.
Сред най-честите невродегенеративни заболявания са болестите на Алцхаймер, Паркинсон и Хънтингтън. Клетките на нашето тяло са подложени на постоянна атака от реактивните молекули, известни като свободни радикали, които причиняват т. нар. оксидативен стрес. С течение на времето това се отразява на процесите на стареене, като ги ускорява, и води до различни проблеми.

Антиоксидантите са особено необходими на организма ни, тъй като противодействат на негативните ефекти от естествените и индуцираните от околната среда свободни радикали. Кверцетинът е силен антиоксидант, който притежава способността да предотвратява окисляването на липопротеините с ниска плътност (LDL), като влиза в досег със свободните радикали. Окисляването на LDL води до образуването на съсиреци и плаки, които причиняват сърдечно-съдови заболявания. Подобно усложнение се случва и в мозъчните ни тъкани, тъй като мозъчните липидни мембрани са обект на окисляване, което води до натрупване на амилоидни пептиди, причиняващи невродегенеративни смущения. Антиоксидантното действие на кверцетина блокира действието на свободните радикали върху мозъка и значително намалява риска от деменция и от развитието на болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Намалява тежестта на алергичните реакции

Кверцетинът на Суонсън може да ограничи различни видове алергични реакции. Специалистите смятат, че неговият прием може да бъде алтернативен на някои лекарства, които причиняват странични, нежелани ефекти. Действието на кверцетина при алергичен ринит е сравнително добре проучено. Установено е, че този флавоноид помага да се предотврати свръхактивирането на мастоцитите, които отделят хистамин – възпалително съединение, което предизвиква симптомите сърбеж и кихане. Витамин С може да повиши антиалергичния потенциал на кверцетина и се препоръчва в такива случаи тези две вещества да се приемат заедно.

Противовъзпалително действие

Възпалението е друго състояние, което може да бъде намалено чрез свойството на кверцетина да противодейства на свободните радикали. Свободните радикали активират генерирането на провъзпалителни цитокини, които често се откриват повишени при хората, страдащи от хронични възпалителни състояния като простатит, миалгия и стомашно-чревни разстройства.
Докато умереното възпаление е необходимо на тялото да се излекува и да пребори инфекциите, постоянното възпаление може да причини проблеми, включително онкологични, сърдечно-съдови и бъбречни заболявания. В проучвания с епруветки кверцетинът намалява маркерите на възпалението в човешките клетки, включително туморните молекули некрозис фактор алфа (TNFα) и интерлевкин-6 (IL-6).

8-седмично проучване при 50 жени с ревматоиден артрит стига до заключението, че участниците, приемали 500 mg кверцетин дневно, са имали значително по-малка болка и скованост рано сутрин. При тях са установени също и намалени маркери на възпалението.

Антиканцерогенно действие

Кверцетинът показва потенциални ползи в борбата с рака. В проучвания с животни е установено, че той потиска растежа на раковите клетки в простатата и предизвиква тяхната клетъчна смърт. Други изследвания стигат до извода, че това съединение има сходно действие и в други органи, сред които черния дроб, белия дроб, пикочния мехур, дебелото черво и яйчниците. Въпреки че тези открития са обещаващи, необходими са още изследвания, включително върху хора, преди кверцетинът да може да бъде спокойно препоръчван като алтернативно средство за лечение на рак.

Диабет II

Проведени са допълнителни проучвания върху действието на кверцетина при животни с диабет тип 2. Тези, които са получавали съединението, показват по-ниски плазмени нива на глюкозата спрямо контролната група. Освен това при тях са отчетени и други подобрения, включително повишаване на плазмения адипонектин и HDL-холестерола, намаляване на общия холестерол в плазмата и плазмените триацилглицероли и повишаване на чернодробните ензими, участващи в процеса на детоксикация. При хора с диабет тип 2, приемали кверцетин, е установено намаляване на симптомите на диабетната невропатия, включително болка и изтръпване.

Може да намали кръвното налягане

Високото кръвно налягане засяга 1 от всеки 3 възрастни европейци. Това повишава риска от сърдечни заболявания, които са водеща причина за смърт в Европа. Изследванията показват, че кверцетинът може да помогне за намаляване на нивата на кръвното налягане, тъй като оказва релаксиращ ефект върху кръвоносните съдове. Установено е, че при прием на кверцетин в продължение на 5 седмици, систоличните и диастоличните стойности на кръвното налягане намаляват средно с 18% и 23%.

Освен кверцетина, съществуват и други средства за подсилване на имунната система. Припомнете си кои витамини могат да намалят риска от заразяване с грип и вирусни инфекции в нашия блог. Ние ви желаем да бъдете здрави!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *