Различните форми на витамин Е

Витамин Е е антиоксидант и като такъв може да защитава клетките на човешкото тяло от клетъчно увреждане. Той се открива в храните, но и се предлага като хранителна добавка заради специфичните си и незаменими ползи за здравето. Витамин Е е мастноразтворим и може да се натрупва в тялото, което да го използва при необходимост.
Витамин Е e открит през 1922 г., когато изследователите Хърбърт Маклийн Еванс и Катрин С. Бишоп установяват, че хранителен дефицит при лабораторни плъхове води до безплодие. Името „витамин Е“ обединява осем различни съединения, като алфа-токоферолът е най-активното при хората. Името „токоферол“ произлиза от гръцките думи tos (раждане) и phero (да се носи), което буквално означава „да се износи бременността”. През 1968 г. изследователите предлагат витамин Е да се използва като антиоксидант за защита на клетъчните липиди от свободните радикали. В тази статия ще разгледаме какви са разликите между отделните форми на витамин Е и техните специфични ползи.

Какво представлява витамин Е?

Витамин Е е общ термин за семейство от осем структурноподобни антиоксиданти, които са разделени на две групи:

• Токофероли: алфа-токоферол, бета-токоферол, гама-токоферол и делта-токоферол.
• Токотриеноли: алфа-токотриенол, бета-токотриенол, гама-токотриенол и делта-токотриенол.

Изследователите са установили, че само едно от тези осем съединения има съществено хранително значение и това е изомерната форма на d-алфа-токоферол. Именно тя обикновено се предлага и като хранителна добавка.
Алфа-токофероловата форма представлява 90% от токоферола, открит при хората, като той е с най-големи количества в кръвта и тъканите. Нормалната кръвна плазма се състои от 83% d-алфа-токоферол и 13% d-гама-токоферол. Установено е, че дългосрочният прием на добавки само с d-алфа-токоферол водят до понижаване на нивата на d-гама-токоферолите в кръвната плазма с от 30 до 50%. В резултат на това някои специалисти препоръчват да се избират добавки с витамин Е, които предоставят смесени токофероли. По същата причина Суонсън предлага витамин Е както под формата d-алфа-токоферол, така и като смесени токофероли.

Алфа-токоферол

Съвременната наука е единодушна, че основната роля на витамин Е в организма е да функционира като основен липиден антиоксидант за свободните радикали, образувани от нормалния клетъчен метаболизъм. Свободните радикали са разрушителни за клетъчната мембрана и други компоненти на тялото. Витамин Е от Swanson действа като антиоксидант – молекула, способна да инхибира окисляването на останалите молекули. Други антиоксиданти, като витамин С например, могат да регенерират антиоксидантната способност на алфа-токоферола. Освен това алфа-токоферолът предпазва също мазнините в липопротеините с ниска плътност (LDL) от окисляване. Окислените LDLs увеличават риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Няколко проучвания са установили, че добавките с витамин Е могат да намалят риска от хронични заболявания, сред които сърдено-съдови заболявания, артрит, рак, катаракта, деменция (нарушена когнитивна функция), нарушена имунна функция, хипер-агрегация (намаляване) на тромбоцитите, намалено производство на простагландин и нарушения в репродуктивната функция.

Гама-токоферол

Гама-токоферолът всъщност е основната форма на витамин Е. Той не е толкова известен като алфа-токоферола и неговата функция не е съвсем изяснена, но със сигурност също е мощен антиоксидант. Преди се е предполагало, че гама-токоферолът не е съществен, а серумните му кръвни нива са 10 пъти по-ниски от тези на алфа-токоферола. Последните проучвания обаче показват, че гама-токоферолът има свойства, които могат да бъдат важни за човешкото здраве и не се покриват от алфа-токоферола. Изглежда, че гама-токоферолът може да противодейства на друг вид свободни радикали, които могат да увредят протеините, липидите и ДНК. Освен това гама-токоферолът може да притежава противовъзпалително действие. Проучванията показват, че по-високите плазмените концентрации на гама-токоферола могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания и рак на простатата, въпреки че са нужни още изследвания.

Бета- и делта-токофероли

Все още няма категорични научни данни за влиянието на бета и делта токоферолите върху човешкото здраве. През 2011 г. е проведено проучване, при което подкожно са инжектирани човешки белодробни ракови клетки на мишки, които след това са получили алфа-, гама- и бета-токоферол в продължение на 49 дни. Резултатите са показали, че бета-токоферолът е инхибирал най-силно туморния растеж, следван от гама-токоферола. Най-слабо действие е било отчетено при алфа-токоферола. Също така е установено, че бета-токоферолът е намалил окислителното увреждане на ДНК и е подобрил апоптозата (клетъчна смърт) в туморните клетки. Необходими са обаче допълнителни проучвания.

Към момента липсва достатъчна информация, която да разкрива точният механизъм на действие на делта-токоферола. Делта-токоферолът е орално бионалична форма на витамин Е, която се открива най-вече в соевите и царевичните масла. Смята се, че притежава също потенциална антиоксидантна активност.

Токотриеноли

Токотриенолите са вещества, които се причисляват към семейството на витамин Е. Разликата между токотриенолите и токоферолите е, че токотриенолите имат двойни връзки. Направените проучвания върху токотриенолите показват, че те могат да имат значителни антиоксидантни и противоракови ефекти. В природата съществуват четири вида токотриеноли:
алфа, бета, гама и делта, като тяхната концентрация е най-висока в маслата от оризови трици, ечемика и пшеничния зародиш. Токоферолите, от друга страна, се срещат най-вече в растителните масла като зехтин, слънчогледово и шафраново масло, пълнозърнестите храни и зелените листни зеленчуци.

Токотриенолите (по-специално гама-токотриенола) изглежда действат върху специфичен ензим, наречен 3-хидрокси-3-метилглутарил-коензим А редуктаза (HMG-CoA), участващ в производството на холестерола в черния дроб. Токотриенолите от Суонсън потискат производството на този ензим подобно на лекарствата със статини, които се предписват за понижаване на холестерола. Това може да доведе до по-ниско производство на холестерол от чернодробните клетки. Освен това токотриенолите са полезни и за здравето на сърцето. Също така се смята, че те могат да бъдат в помощ на хората с генетично заболяване, наречено фамилна дисавтономия, като увеличават нивата на определен протеин в кръвните клетки.

Припомнете си в нашия блог за видовете витамини и разликите между тях и следете блога ни, защото в следващата статия ще се спрем по-подробно на ползите от приема на витамин Е.

Прочетете още за ползите от приема на витамин Е в нашия блог, както и в какви дози и по какъв начин е добре да го приемате.

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *