Витамин Е – мощно средство за по-добър имунитет и не само

Витамин Е е семейство от осем структурноподобни антиоксиданти, които са разделени на две групи:
• Токофероли: алфа-токоферол, бета-токоферол, гама-токоферол и делта-токоферол.
• Токотриеноли: алфа-токотриенол, бета-токотриенол, гама-токотриенол и делта-токотриенол.

Алфа-токоферолът е най-често срещаната форма на витамин Е. Той съставлява около 90% от вяитамин Е в кръвта. В предишна наша статия разгледахме видовете витамин Е, а тук ще се спрем общо на положителното действие, което той оказва върху човешкото здраве.

Общо за свойствата на витамин Е

Основната роля на витамин Е от Суонсън е да действа като антиоксидант, предотвратявайки оксидативния стрес и предпазвайки мастните киселини в клетъчните мембрани от свободните радикали. Тези антиоксидантни свойства се усилват от други хранителни вещества, като витамин С, витамин В3 и селен. Във високи количества витамин Е действа и като разредител на кръвта, намалявайки способността ѝ да се съсирва. Най-богатите хранителни източници на витамин Е са растителните масла, семената и ядките. За разлика от витамин С, витамин Е е мастноразтворим, което означава, че той се разтваря в мазнини и може да се съхранява в черния дроб и мастните тъкани на тялото. Излишното количество не се изхвърля от тялото, както се случва при водоразтворимите витамини, а се натрупва в организма. Припомнете си какви са отделните видове витамини в нашия блог.

Недостиг на витамин Е

Дефицитът на витамин Е е сравнително широко разпространен. Най-често от него страдат хората с нарушения в усвояването на мазнините, както и тези с муковисцидоза и чернодробни заболявания. Симптомите на недостиг на витамин Е се изразяват в мускулна слабост, невропатия, затруднения при ходене, тремор, проблеми със зрението, лоша имунна функция и изтръпване. Дългосрочният дефицитя може да доведе до анемия, сърдечни заболявания, сериозни неврологични проблеми, слепота, деменция, лоши рефлекси и невъзможност за пълен контрол на движенията на тялото.

Ползите на витамин Е за здравето

Имунитет

Витамин Е се открива в по-висока концентрация в имунните клетки в сравнение с другите клетки в кръвта. Той е едно от най-ефективните хранителни вещества за повишаване на имунната защита. Доказано е, че дефицитът на витамин Е нарушава нормалните функции на имунната система при животните и хората, което може да бъде коригирано чрез допълнителен прием. Данните сочат, че този витамин намалява риска от вирусни инфекции, особено при по-възрастните хора. Механизмите, чрез които витамин Е действа върху имунната система и възпалението, са изследвани в клетъчни, предклинични и клинични интервенционни проучвания. Витамин Е от Swanson модулира функцията на т-клетките чрез директно въздействие върху целостта тяхната мембрана. Това има клинично значение, тъй като влияе върху податливостта на гостоприемника към инфекциозни заболявания, включително алергични заболявания и астма. Изследванията, които анализират значението на витамин Е за имунната система, обикновено се фокусират върху а-токоферола, но нови доказателства сочат, че другите форми на витамин Е, включително други токофероли и токотриеноли, също могат да имат мощни имуномодулиращи функции.

Чернодробни заболявания

Проучванията показват, че витамин Е може да намали симптомите на неалкохолната мастна чернодробна болест. Според проучване от 2015 г., ежедневна добавка от 500 mg витамин Е забавя скоростта на фиброзата при хора с неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD) и неалкохолен стеатохепатит. Въпреки това, някои доказателства сочат, че приемането на перорален витамин Е за тази цел в продължение на две години е свързано с инсулинова резистентност. Затова продължителността на приема трябва да бъде съгласувана с препоръките на лекуващия лекар. Витамин Е не може нито да лекува, нито да предотвратява появата на чернодробно заболяване, но може да помогне за забавяне на прогресията му. Той може да бъде полезен и при лечението на някои видове хроничен хепатит В.

Усложнения при бременност

Витамин Е обикновено се предписва на жените в края на бременността, за да се намали рискът от прееклампсия, потенциално опасно усложнение, което се причинява от внезапно повишаване на кръвното налягане.

Нарушения на нервната система

Витамин Е спомага за предаването на сигналите между нервните клетки (невроните) на мозъка и тялото. Поради това специалистите смятат, че витамин Е може да бъде от полза за лечението на разстройства на нервната система като болестта на Алцхаймер и епилепсията. Въпреки че някои изследвания предполагат, че витамин Е може да забави загубата на памет при хората с Алцхаймер в умерено тежка форма, не са изведени достатъчно доказателства, че този витамин може да неутрализира симптомите на заболяването. С такова заключение излиза проучване, проведено през 2016 г.

По различен начин стои въпросът с лечението на атаксията, наследствено разстройство на движението, свързано с дефицита на витамин Е. Съществуват доста доказателства, че приемът на витамин Е подобрява способността за движение при хората с тази диагноза.
Витамин Е може да се окаже полезен и за предотвратяване на периферната невропатия, индуцирана от лекарствен прием. Има данни, че добавките с витамин Е могат да забавят разрушаването на изолираното покритие на нервните клетки, известно като миелин, причинено от продължителното излагане на някои лекарства, включително ХИВ антиретровирусни или химиотерапевтични агенти.

Очни заболявания

Витамин Е от Суонсън е неразделна част от грижата за здравето на очите, като помага за самовъзстановяването на ретината, роговицата и увеята (пигментираната част на окото). Преглед от 2015 г. на проучвания, публикувани в Public Health Nutrition, заключава, че добавките с витамин Е намаляват риска от караракта (перде на окото). Прекалено високите дози витамин Е могат по-скоро да бъдат проблем при хората с пигментен ретинит, затова точната доза трябва да бъде определена след консултация с лекар.

Сърдечни заболявания и рак

Дългогодишното убеждение, че витамин Е може да намали риска от сърдечни заболявания или рак, остава до голяма степен недоказано. Преглед на проучвания от 2005 г. в Annals of Internal Medicine, в който са оценени над 135 000 папки с пациенти, заключава, че няма връзка между добавките с витамин Е и риска от сърдечни заболявания или рак.

Прочетете повече в нашия блог как и в какви дози да приемате витамин Е. Запознайте се също така и с неговите различни форми.

Не забравяйте, че хранителният режим трябва да бъде добре балансиран, а приемът на храни – разнообразен. Ние продължаваме да следим най-доброто за вас от света на здравето и да го представяме в нашия блог. Бъдете здрави!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *