Как и в какви дози да приемаме витамин Е?

Обикновено добре балансираната диета осигурява достатъчно витамин Е, но някои състояния могат да наложат допълнителен прием, за да бъдете здрави. Тъй като витамин Е се съхранява в тялото, той може да се натрупва с течение на времето. Приемът на количества, надвишаващи препоръчителната доза, може да причини токсичност, така че е важно да знаете как най-безопасно и ефективно да приемате добавките с витамин Е. В тази статия ще разгледаме точно тези въпроси.

Кой е най-добрият начин да приемаме витамин Е?

Добавките с витамин Е на Суонсън действат най-добре, когато се приемат с храна, особено богата на мазнини. Тъй като витамин Е е мастноразтворим, той се нуждае от мазнини, за да не дразни стомаха и за да се усвои добре от организма. Приемът на празен стомах може да причини гадене, киселини или други стомашни неразположения.

Колко витамин Е ни е нужен?

Препоръчителният прием се основава на средния прием, към който трябва да се стремите, за да извлечете всички добри ползи от приема на витамин Е на Swanson. Нека да видим какъв е той спрямо възрастта:

  • Деца на възраст от 1 до 3 години: 6 милиграма дневно (9 IU).
  • Деца на възраст от 4 до 8 години: 7 милиграма дневно (10.4 IU).
  • Деца на възраст от 9 до 13 години: 11 милиграма дневно (16.4 IU).
  • Тийнейджъри на възраст от 14 до 18 години: 15 милиграма дневно (22.4 IU).
  • Възрастни: 15 милиграма дневно (22.4 IU).
  • Бременни и кърмещи жени: от 15 до 19 милиграма дневно (28.5 IU).
  • Въз основа на клинични проучвания e установено, че обичайната доза за прфилактика при възрастни е между 400 IU (268 mg) и 800 IU (536 mg) витамин Е дневно.

Кистозната фиброза, болестта на Крон, както и други заболявания, свързани с нарушеното усвояване на мазнини, могат да доведат до дефицит на витамин Е. В такива случаи се препоръчва по-висок прием, който се назначава от медицинско лице. Когато се приема през устата, витамин Е е безопасен за повечето хора в нива по-ниски от 1000 mg (1,500 IU) дневно. Рискът от странични ефекти се увеличава с по-високите дози. Вашият лекар ще Ви посъветва за дозата и продължителността на приема. Обикновено се препоръчва приемът да бъде за период до 2 месеца, след което да се направи почивка от 2-3 месеца.

Кои са признаците за дефицит на витамин Е?

Тежкият дефицит на витамин Е води главно до неврологични симптоми, включително нарушен баланс и координация (спиноцеребеларна атаксия), увреждане на сетивните нерви (периферна невропатия), мускулна слабост (миопатия) и увреждане на ретината на окото (ретинопатия).

Потърсете консултация с лекар, ако имате някой от следните симптоми:

  • Общо и необяснимо усещане за неразположение.
  • Мускулна болка или слабост.
  • Трудност в координацията и загуба на контрол върху движенията на тялото.
  • Влошаване на зрението.
  • Проблеми с имунитета.
  • Изтръпване на крайниците.

Лекарят може да установи с кръвен тест нивото на витамин Е в организма. Използвайки тази информация, специалистите могат да определят дали дадено лице страда от дефицит. Нормалното ниво обикновено е в диапазона от 5,5–17 милиграма витамин Е на литър (mg/L).

Прочетете повече в нашия блог за различните форми на витамин Е, както и за ползите от неговия прием. А ние Ви желаем винаги да бъдете в отлична форма!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *