Ресвератрол и птеростилбен срещу стареенето – каква е разликата между тях?

Ресвератролът е естествено полифенолно съединение, което се открива в някои растения и тъмни плодове, както и в червеното вино. Той обект на много проучвания, които целят да определят потенциалното му въздействие върху човешкото здраве. Преди близо две десетилетия беше открито, че ресвератролът забавя процесите на клетъчно стареене. През 2003 г. д-р Дейвид Синклер, професор от Харвардския медицински факултет, установява, че ресвератролът активира специфичен ген за дълголетие, наречен SIRT1. След това откритие проучванията се насочват към ефектите на ресвератрола върху човешкото здраве.

Установено е, че ресвератролът поддържа здравето на сърдечно-съдовата система, подсилва антиоксидантната защита, действа противовъзпалително и влияе върху метаболизма на глюкозата. Резултатите от направените проучвания не само са достъпни, но са придобили и широк обществен отзвук, поради което все повече хора знаят за ползите от приема на ресвератрола и го приемат като хранителна добавка от Суонсън Прочетете повече по темата и в нашия блог.

10 години след откритието, че ресвератролът активира специфичен ген, който отговаря за дълголетието, изследователите се насочват към едно друго вещество, което има близка до ресвератрола молекулярна структура, а именно птеростилбен. Въпреки че присъства в по-висока концентрация в боровинките, отколкото в червеното вино, птеростилбенът е почти идентичен с ресвератрола.
Първото изследване върху безопасността на птеростилбена при хора е публикувано през 2013 г. и оттогава насам проучванията все повече разширяват своя обхват. Учените смятат, че птеростилбенът е по-мощна форма на ресвератрола, притежава всички негови полезни свойства, но се усвоява по-добре от организма. Дали тези твърдения са верни? Нека да видим в настоящата статия.

Структурни разлики

Както ресвератролът, така и птеростилбенът са естествени растителни съединения. Ресвератролът се среща във високи концентрации в ципите на гроздето и червеното вино, но също така и в някои растения като Японската фалопия. Птеростилбенът се открива предимно в боровинките, но присъства в малки количества и в други храни, като например фъстъците и какаото.
Ресвератролът и птеростилбенът принадлежат към клас съединения, наречени стилбени. Тези фенолни съединения се състоят от два ароматни пръстена с хидроксилни групи (-ОН). Ресвератролът и птеростилбенът са много сходни по структура, но не са еднакви. Ресвератролът има три хидроксилни групи, докато птеростилбенът има само една. Другите две хидроксилни групи при птеростилбена са заменени с метокси групи (O-CH3).
Разликата в броя на хидроксилните групи е от решаващо значение, тъй като влияе върху начина, по който съединението се метаболизира и елиминира от тялото. Трите хидроксилни групи в ресвератрола ускоряват отстраняването на молекулата, което прави трудно достигането и поддържането на значителни нива на ресвератрол в кръвния поток. За сметка на това птеростилбенът на Swanson циркулира в кръвта по-дълго време и може по-лесно да премине през клетъчните мембрани.

Сравнение на бионаличността

Едно от най-често цитираните сравнения между ресвератрола и птеростилбена е, че оралната бионаличност на ресвератрола е само 20 процента, докато тази на птеростилбена достига 80 процента. Важно е да се отбележи, че тези проценти са отчетени при проучвания върху животни, а не върху хора. Много въпроси, свързани с бионаличността, все още остават без отговор. Редица изследователи и клиницисти вземат ограничените данни, с които науката разполага до момента, и работят с тях. Въз основа на това птеростилбенът е придобил репутация на по-мощна форма на ресвератрола.

Сравнение на ползите за здравето

Ресвератролът е широко изследван. Експерименталните проучвания показват, че ресвератролът модулира множество молекулярни механизми на клетъчно ниво. Той взаимодейства например с клетъчни пътища, свързани с контрола върху възпалението, клетъчното стареене и дълголетието. Въпреки ниската му бионаличност има изобилие от доказателства за способността на ресвератрола да насърчава здравето при хората. Проведените контролирани проучвания установяват, че добавките с ресвератрол подпомагат здравословното управление на теглото, метаболизма на кръвната захар, здравето на сърдечно-съдовата система, поддържането на доброто настроение, редуцирането на възпалителните процеси и оксидативния стрес. Ползите за здравето на ресвератрола са разкрити и чрез много други проучвания и дори мета-анализи.

Когато става въпрос за птеростилбена, доказателствата все още не са толкова много. Освен проучване за безопасност, публикувано през 2013 г., има все още ограничени изследвания при хора. Проучване, проведено от Университета в Мисисипи при 80 възрастни, установява, че птеростилбенът поддържа нормалното кръвно налягане и липидния метаболизъм. По-голямата част от изследванията върху птеростилбена са в експериментална и предклинична фаза. Изследователите са установили, че птеростилбенът поддържа много от същите клетъчни пътища като ресвератрола. Повечето експерти са съгласни, че молекулярните механизми на птеростилбена трябва да се считат за еквивалентни на тези на ресвератрола.

Коя добавка да изберем?

PubMed е индексирал повече от 12 000 изследвания върху ресвератрола, но само 500 за птеростилбен. Огромният брой научни изследвания върху дадено съединение обаче не означава непременно, че съединението е по-добро. Също така е важно да се отбележи, че изследванията върху птеростилбена изостават с около 10 години от тези върху ресвератрола.
Малката разлика в молекулярната структура между ресвератрола и птеростилбена дава основателна обосновка за превъзходството на птеростилбена. Птеростилбенът трябва да бъде по-стабилен и бионаличен на теория, а предклиничните проучвания досега потвърждават предположението.

Към момента много експерти смятат, че научните данни за ресвератрола по отношение на способността му да поддържа сърдечно-съдовото здраве, клетъчното здраве и метаболизма, са верни и за птеростилбена. Очакванията са, че птеростилбенът ще се докаже наистина като по-мощна форма на ресверетрола. Засега можем да Ви уверим, че която и от двете добавки да изберете, със сигурност ще имате надежден защитник срещу стареенето. Повече за птеростилбена можете да прочетете в нашия блог, а ние Ви желаем да бъдете винаги в отлична форма!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *