Самочувствието – път към доброто здраве. Как да го постигнем?

Самоусъвършенстването е цел на човешкия живот сама по себе си. Търсенето на смисъла преминава през натрупването на умения и знания, които ни помагат да придобием по-добро самочувствие и да живеем в хармония и съгласие с околните. Независимо дали става въпрос за работа или хоби, самоусъвършенстването ни прави щастливи и спокойни. Здравето е процес, който се подчинява на същите правила. Да се грижим за своето здраве е не по-малко важно – дава ни увереност и предпоставка за развитието ни във всяка една посока. Оказва се, че вътрешният ни свят е силно свързан с нашето тяло и когато сме уверени, сме здрави. А сме здрави, когато сме уверени. Затова ще ви запознаем с няколко лесни правила за самоусъвършенстване, за да бъдете в отлична форма.

Имунната система – в основата на доброто здраве

Няма човек, който да не иска да предотврати сезонните неразположения, свързани с вирусните и респираторните инфекции. Затова е нужна силна имунна система и въпреки че по този въпрос има натрупана не малко информация, тук ще ви припомним някои незаменими средства, с които да усилите имунната си защита.

Осигурете си достатъчно сън

Сънят играе огромна роля в регулирането на имунната функция. Проучванията показват, че нормалният цикъл сън-събуждане може да насърчи производството на цитокини и дори да помогне за преместването на t-клетките в лимфните възли, което подобрява имунната защита. Освен това липсата на сън може да увеличи времето, което е необходимо на имунната система, за да се възстанови след заболяване. Припомнете си в нашия блог най-добрите начини да подобрите нощния си сън.

Добавете храни за силен имунитет към менюто си

Добавете към менюто си храни с високо съдържание на витамин С като спанак, ягоди или цитрусови плодове, които са богати и на антиоксиданти. Витамин D на Суонсън също е съществен за имунитета. Сьомгата и рибата тон са добри източници за набавянето му, но най-сигурният начин си остават хранителните добавки. Цинкът от друга страна спомага за образуването на имунните клетки. Прочетете повече за него в блога ни. Ако още не сте открили черния бъз, ще ви запознаем накратко с неговите свойства. Той също е чудесно естествено средство за поддържане на имунната система.
Когато се каже бъз, се има предвид няколко различни растителни вида, обединени под наименованието „Самбукус”. Най-често срещаният е Sambucus nigra, известен още като европейски бъз или черен бъз. Плодовете му се използват като билка от древни времена. Те не само са богати на хранителни вещества, но могат и да се борят със симптомите на настинка и грип, да поддържат здравето на сърцето и да намаляват риска от възпаление и инфекции, като увеличават имунната защита на организма. Затова черният бъз се предлага и като хранителна добавка от Swanson. Плодовете на това растение са изключително богати на витамин С, антиоксиданти и биофлавоноиди. Черният бъз съдържа антиоксидантните флавоноли кверцетин, кемпферол и изорамнетин, както и антоцианини, които притежават силни противовъзпалителни свойства. Установено е, че екстрактът от черен бъз намалява продължителността и тежестта на симптомите, причинени от настинка, грип или респираторен вирус.

Доброто самочувствие е свързано и с доброто храносмилане

Правилното обработване на храната гарантира, че организмът ни ще усвои пълноценно всички полезни вещества, които се съдържат в нея. Ето някои съвети за добро храносмилане, които ще ви помогнат да се погрижите за тази част от здравословната си програма.

Пийте много вода

Поддържането на хидратацията на тялото с вода е един от най-лесните начини за укрепване на храносмилателната система. Водата помага за усвояването на хранителните вещества и може да улесни разграждането на храните. Питейната вода също помага за отстраняването на отпадъците от тялото и дори може да насърчи здравето на ставите, като увеличава производството на синовиална течност. Според водещите специалисти, мъжете трябва да се стремят да пият 15 ½ чаши вода на ден, а жените – 11 чаши.

Ябълков оцет – подобрява храносмилането и намалява килограмите

Ябълковият оцет е друг чудесен избор за подобряване на храносмилането. Той се получава чрез ферментация на ябълковата захар, която се превръща в оцетна киселина. Именно оцетната киселина притежава полезни свойства, които благоприятстват човешкото здраве. Ябълковият оцет може да унищожи вредните бактерии, включително патогени, както и да ограничи размножаването им. Той регулира нивата на кръвната захар, намалява апетита и увеличава чувството за ситост, като подпомага поддържането на нормално тегло. Освен това ябълковият оцет действа като средство за детоксикация и прочистване, благодарение на високото си съдържание на витамини, минерали, антиоксиданти и полифеноли. Swanson предлага ябълков оцет както на таблетки, така и в течна форма, нефилтриран и непастьоризиран. Разгледайте и другите ни продукти, които са създадени с грижа за доброто храносмилане.

Естествени средства за изгаряне на мазнините

Нормалното тегло може да повлияе не само на начина, по който изглеждате, но и на здравето на ставите и психическото здраве. Правилното хранене е от съществено значение, затова ви съветваме да си поставите реалистична за изпълнение диета. Това означава да не избягвате изцяло комфорта си и да приемате всичко в умерени количества, като разбира се наблюдавате калориите и включвате повече плодове и зеленчуци. Съхранявайте здравословните храни „на първа линия” – да бъдат близо до вас тогава, когато огладнеете. Опитайте също така естествени средства, които ще подпомогнат изгарянето на мазнините. Такова е билката гарциния камбоджа. Тя съдържа хидроксилимонена киселина, която може да инхибира ензима, произвеждащ мазнини в организма, и да повиши нивата на серотонин, като потенциално спомага за намаляване на апетита.

Друго ефективно естествено средство за изгаряне на мазнините са малиновите кетони. Малиновият кетон е вещество, което се намира в малините, и което е отговорно за характерната им миризма. Освен че спомагат за по-бързото усвояване на мазнините, малиновите кетони увеличават нивата на хормон, наречен адипонектин, за който се смята, че насърчава загубата на тегло.

Зеленото кафе също се препоръчва горещо. Това е обикновено кафе, което не е изпечено. То съдържа две вещества, за които се смята, че стимулират отслабването – кофеин и хлорогенова киселина. Освен че насърчава изгарянето на мазнините, зеленото кафе забавя разграждането на въглехидратите в червата, което също подпомага отслабването. Прочетете повече в нашия блог за естествените начини за поддържане на теглото.

Спортувайте!

Американският колеж по спортна медицина (ACSM) препоръчва от 3 до 5 часа упражнения с умерена интензивност седмично. Опитайте да започнете с тренировки от 15-20 минути и увеличавайте постепенно времето. Можете също да добавите тежести или да опитате джогинг, за да увеличите интензивността и ефективността на програмата си за отслабване.
И не забравяйте, че вашият дух и свързан с вашето тяло. Положителната нагласа допринася за доброто здраве. А доброто здраве е предпоставка да изпълняваме целите си и да живеем пълноценно. Ние ви желаем това от сърце!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *