За какво е полезен калият?

Калият е основен хранителен минерал и електролит, който регулира баланса на течностите в тялото. Калиевият цитрат е калиева сол на лимонената киселина. Представлява кристален прах с леко солен вкус. Той участва във функцията на нервите, контролира мускулите и кръвното налягане. Калият е основно хранително вещество за човешкото здраве, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, от камъни в бъбреците, увеличава ефективността на калция и понижава риска от инсулт. Нека да видим в тази статия какви са ползите от калия за човешкото здраве.

Понижава кръвното налягане

Поради връзката на калия с натрия, който регулира обема на течностите и плазмата, някои изследвания са фокусирани върху способността му да понижава кръвното налягане и риска от инсулт. Според Американската сърдечна асоциация калият играе важна роля в контролирането на кръвното налягане. Той взаимодейства с натрия, за да поддържа водния баланс в тялото и за да подпомага понижаването на кръвното налягане. Повишеният калий може да увеличи количеството натрий, което тялото отделя, което представлява защитен ефект срещу хипертония. Проучване, публикувано през юли 2005 г. в Харвардското медицинско списание „Ръководство за семейно здраве“, отбелязва, че калиевият цитрат има същите „ефекти на понижаване на кръвното налягане“ като калиевия хлорид. Проучването тества 14 души с хипертония в стадий 1. В процеса на проучването 7 души са получили калиев хлорид и 7 души – калиев цитрат. Резултатите показали, че всяка група е подобрила състоянието си и е намалила риска от хипертонична криза. Систематичният преглед и мета-анализ установяват, че калиевата добавка намалява систолното кръвно налягане с 4,48 mmHg и диастолното кръвно налягане – с 2,96 mmHg.

Предотвратява камъни в бъбреците

Необичайно високият калций в урината (хиперкалциурия) повишава риска от образуване на камъни в бъбреците. В допълнение, диети с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на калий могат да допринесат за повишено образуване на камъни. Ето защо някои проучвания са изследвали дали калият може да намали риска от камъни в бъбреците. Установено е, че калиевият цитрат може да се използва за предотвратяване на някои видове камъни в бъбреците. Той прави урината по-алкална и неутрализира част от киселината в урината, което помага за намаляване на образуването на кристали. Проучване, публикувано в „British Medical Journal“, отбелязва, че калиевият цитрат намалява отделянето на калций, което от своя страда води до положителен калциев баланс. Изследването заключава, че калият намалява риска от камъни в бъбреците. Също така е установено, че видът на консумирания протеин също може да повлияе на риска от камъни в бъбреците – по-конкретно, растителният протеин намалява в по-голяма степен в сравнение с животинския протеин.

Инсулт

Високото кръвно налягане е основна причина за инсулт в световен мащаб. Приемът на калиев цитрат намалява кръвното налягане и по този начин намалява риска от инсулт. Проучване, публикувано в „British Medical Journal“ през септември 2001 г., установява намален риск от инсулт след прием на калий дори тогава, когато кръвното налягане е определене като високо. Проучването подкрепя заключението на специалистите, че калият защитава мозъка от инсулт и намалява риска с до 24%.

Остеопороза

Тъй като калият е алкален елемент (което означава, че неутрализира киселините), някои учени са оценили дали консумацията на богати на калий храни и добавки може да намали нетното киселинно съдържание в диетата на човек и да запази калция в костите. Калият намалява отделянето на калций от организма, с което увеличава неговите нива, което укрепва здравето на костите и увеличава костната плътност. Установена е пряка връзка между приема на калий и понижения риск от остеопороза при жените на възраст между 45 и 55 години. Проучването е проведено с 62 жени с остеопения и калиев дефицит и е публикувано в „American Journal of Clinical Nutrition“. Предполага се, че способността на калия да увеличава минералната плътност на костите може да зависи от приема на калций и витамин D, хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на костите. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се потвърди или отхвърли тази връзка.

Кръвна глюкоза и диабет

Тъй като калият е необходим за секрецията на инсулин от панкреаса, някои изследвания са фокусирани върху връзката му с нивата на глюкозата (кръвната захар) и диабета. Проучване от 2015 г. оценява влиянието на калия върху нивата на глюкозата при по-възрастни хора. Изследователите откриват значителна връзка между по-ниския хранителен прием на калий, намалената инсулинова чувствителност и увеличаването на инсулиновата секреция. По подобен начин клинично изпитване от 2016 г. оценява нивата на калий и връзката им с риска от диабет в продължение на осем години. Изследователите установяват, че в сравнение с тези с по-високи нива на калий (≥4,5 mmol/L), тези с по-ниски нива (<4,0 mmol/L) имат значително по-високи нива на глюкоза в кръвта на гладно.

Припомнете си в нашия блог кои са най-често срещаните случаи на недостиг на витамини и минерали. Калият е важен микроелемент, който задължително трябва да присъства в ежедневната диета на всеки човек. Неговите нива в кръвта могат да се установят с кръвен тест, за да се предотврати калиев дефицит. Посъветвайте се за това с Вашия лекар, а ние Ви желаем да бъдете винаги здрави!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *