Дозировка на витамин B12: колко трябва да приемате на ден?

Добавките с витамин B12 на Суонсън могат да бъдат полезни за хората с определени здравословни проблеми, както и за тези, които страдат от ограничения в диетата. Препоръчителната доза може да варира в зависимост от различни фактори, сред които възрастта, пола и прекараните заболявания в миналото.
Витамин B12 е водоразтворимо хранително вещество, което е необходимо за много важни процеси в човешкото тяло. Идеалната доза витамин В12 може да бъде различна за всеки един човек и зависи от пола, възрастта и причините за прием. В тази статия ще разгледаме препоръчителните дози витамин В12, съобразени с различните видове употреби.

Защо се нуждаем от витамин B12?

Витамин B12 е необходим, на първо място, за правилното производство на червените кръвни клетки, образуването на ДНК, нервната функция и метаболизма. Витамин B12 играе също така ключова роля в намаляването на нивата на аминокиселината хомоцистеин, чиито високи нива могат да причинят хронични заболявания, в това число заболявания на сърдечно-съдовата система, инсулт и Алцхаймер. Освен това витамин B12 е важен за производството на енергия. Към настоящия момент обаче няма достатъчно доказателства в подкрепа на твърдението, че приемът на добавки с B12 повишава енергийните нива при хората, които не страдат от дефицит на този витамин.

Витамин B12 се среща предимно в животински продукти, включително месо, морски дарове, млечни произведения и яйца. Добавя се и към някои преработени храни, като зърнени храни и веган мляко.
Тъй като тялото не може да съхранява B12 за период от няколко години, сериозният дефицит на B12 е рядък, но се изчислява, че около 26% от населението може да има лек дефицит. С течение на времето недостигът на B12 може да доведе до усложнения като анемия, увреждане на нервите и умора.

Недостигът на витамин B12 може да бъде причинен от липсата му в храната, проблеми с усвояването или прием на лекарства, които пречат на усвояването му. Следните фактори могат да доведат до по-висок риск от дефицит на В12:

• Спазване на веган или вегетарианска диета
• Възраст над 50 години
• Стомашно-чревни разстройства, включително болест на Крон и целиакия
• Операция на храносмилателния тракт, например операция за отслабване или резекция на червата
• Прием на метформин и лекарства за намаляване на киселинността
• Специфични генетични мутации като MTHFR, MTRR и CBS
• Редовна консумация на алкохолни напитки
Ако сте изложени на риск от дефицит, приемането на добавка с В12 може да ви помогне да запълните нуждите на тялото си.

Препоръчителни дози

Препоръчителният дневен прием (RDI) на витамин B12 за хора над 14 години е 2.4 микрограма (mcg). В зависимост от нуждите, възрастта, начина на живот и конкретната ситуация, количеството може да варира.
Обърнете внимание, че процентът на витамин B12, който тялото ви може да абсорбира от добавките, не е много висок — изчислено е, че тялото абсорбира само 10 mcg от добавка, съдържаща 500 mcg В12 в капсула.
Ето някои препоръки за дозите на B12 при конкретни обстоятелства.

Възрастни под 50 години

За хора над 14 години RDI за витамин B12 е 2,4 mcg. Повечето хора покриват това изискване с диетата си. Например, ако сте изяли две яйца за закуска, получавате 1 mcg B12. 85 грама риба тон на обяд ви доставят (2,5 mcg B12, а 85 грама телешко за вечеря – 2,4 mcg. Това меню ще ви осигури двойно от необходимото количество В12. Ето защо добавките с B12 не се препоръчват за здрави хора в тази възрастова група.
Въпреки това, ако при вас се наблюдава някой от факторите, описани по-горе, които пречат на приема или усвояването на витамин В12, може да обмислите приема на добавка.

Възрастни над 50 години

Възрастните хора са по-податливи към дефицит на витамин B12. В сравнение с по-младите хора, които по-рядко страдат от такъв тип дефицит, при възрастните над 50 години процентът може да прехвърли 20%. С напредването на възрастта човешкото тяло произвежда по-малко стомашна киселина, което е допълнителен фактор за по-ниските количества на В12 при възрастните хора. Стомашната киселина е необходима за това витаминът, който се съдържа в храната, да се усвои пълноценно от организма. Поради тази причина Националната академия по медицина в САЩ препоръчва на хората над 50-годишна възраст да приемат допълнително В12 под формата но добавки или чрез обогатени храни.
В проучване от 2013 г. при 100 възрастни е установено, че добавките с 500 mcg витамин B12, приемани в продължение на 8 седмици, нормализират нивата на B12 при 90% от участниците. За някои хора може да са необходими по-високи дози: до 1000 mcg (1 милиграм) на ден.

Бременни
Бременните жени имат по-високи нужди от В12 в сравнение с останалите хора. Ниските нива на този витамин при майките се свързват с вродени дефекти при бебетата. Освен това се изтъква, че дефицитът на B12 увеличава риска от преждевременно раждане и ниско тегло на новородените. Следователно препоръчителната доза В12 по време на бременност е 2,6 mcg на ден. Това ниво може да бъде постигнато само чрез специална диета или чрез прием на витамини за бременни.

Кърмещи жени
Дефицитът на витамин В12 при кърмените бебета може до доведе до забавяне на развитието. Освен това при кърмачетата в такива случаи може да се наблюдава намален апетит и летаргия. Поради това се препоръчва кърмещите жени да приемат по-висока доза от бременните, а именно 2,8 В12 mcg на ден.

Вегетарианци и вегани
Препоръките за витамин B12 не са различни за спазващите растителна диета. Въпреки това е трудно хората на възраст над 50 години да постигнат дневна доза от 2,4 mcg В12 тогава, когато се хранят предимно с растителна храна. Някои изследвания показват, че 86,5% от възрастните вегетарианци имат ниски нива на витамин В12. Към настоящия момент няма специални препоръки за прием на В12 от вегетарианци и вегани, но има проучване, което предполага, че в такива случаи е добре да се приемат дози от 6 mcg на ден.

B12 за по-добра енергия

Макар че витамин B12 обикновено се приема за повишаване на енергийните нива, липсват доказателства, показващи, че добавките с B12 подобряват енергийните нива при хора без дефицит. Въпреки това те могат да помогнат за повишаване на енергийните нива и намаляване на умората при хора, които страдат от дефицит на този витамин. Едно проучване препоръчва на хората с дефицит да приемат 1 mg витамин B12 дневно в продължение на един месец, последвано от поддържаща доза от 125–250 mcg на ден.
Хората, които имат проблеми с усвояването на витамин B12, като тези с болестта на Крон или страдащите от стомашно-чревни проблеми, могат да приемат B12 под формата на инжекции, тъй като тогава се заобикаля необходимостта от усвояване от храносмилателния тракт.

B12 за памет и настроение

Обикновено се смята, че приемането на витамин В12 може да подобри паметта и настроението. Въпреки това няма много доказателства в подкрепа на тази теория.
Проучванията при животни показват, че дефицитът на витамин B12 се свърза с увреждания на паметта. И все пак към този момент няма доказателства, че добавките с B12 подобряват паметта при хора, които нямат такъв дефицит.

В голямо проучване е установено, че витамин B12 няма ефект върху симптомите на депресия в краткосрочен план, но може да помогне за предотвратяване на рецидив в дългосрочен план.

Потенциални странични ефекти

Витамин B12 е водоразтворим витамин, което означава, че тялото отделя ненужното количество с урината. Тъй като този витамин е сравнително безопасен, не е определено допустимото му горно ниво на прием (UL). UL се счита за максималното количество вещество, което може да се приема безопасно без странични ефекти. Доказано е обаче, че витамин B12 причинява редки странични ефекти в някои случаи. Инжекциите с витамин В12 могат да доведат до кожни заболявания като акне и дерматит. Високи дози витамини от група В също не трябва да се приемат от хора с бъбречно заболяване, освен ако не са препоръчани от лекар. Счита се също, че изключително високите кръвни нива на B12 при майките са свързани с по-висок риск от аутизъм при техните деца.

Надяваме се, че сме Ви били полезни с информацията от тази статия. Следете нашия блог за още интересни факти, свързани със здравето.

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *