Прекарваме все повече време пред компютъра – как да предпазим очите си?

Пандемията от Ковид 19 постави здравето на очите пред нови предизвикателства. Значително се е увеличило времето, което хората прекарват онлайн пред компютъра или телефона си заради наложилата се необходимост да се работи от вкъщи, да се учи от вкъщи, както и заради по-голямата нужда от социални контакти.

Много специалисти са се изказвали за положителните ефекти на храните върху зрението и здравето на очите, а някои научни изследвания подкрепят тези твърдения. В тази статия ще разгледаме кои храни са в помощ на здравето на очите и ще Ви дадем полезни съвети, с които можете да предпазите зрението си.

Кейл (къдраво зеле)

Този листен зеленчук е богат източник на веществата лутеин и зеаксантин, които предпазват очните тъкани от увреждания, причинени от слънчевата светлина, както и от промени, свързани със стареенето. Други храни, богати на лутеин и зеаксантин, са спанак, броколи, киви, грах, жълта тиква, портокали, царавица, папая и шамфъстък. Вашето тяло се нуждае от мазнини, за да усвои добре лутеина и зеаксантина, така че не забравяйте да добавяте по малко зехтин към храната си. Лутеинът и зеаксантинът могат да се приемат и като хранителна добавка от Суонсън, а в нашия блог можете да прочетете повече за тези две вещества. Къдравото зеле освен това съдържа витамин С и бета-каротин – други полезни за очите хранителни вещества.

Сладки картофи

Сладките картофи получават своя красив оранжев цвят, благодарение на веществото бета-каротин, което помага за намаляване на оксидативния стрес в очите. Човешкият организъм превръща бета-каротина във витамин А, който от своя страна предотвратява сухотата в очите и помага срещу нощна слепота. Ако не обичате сладки картофи, опитайте с други храни, които съдържат бета-каротин като моркови и тиква. Черният дроб, млякото и яйцата са богати и на витамин А. Можете да приемате бета-каротин и витамин А под формата на хранителна добавка от Swanson. Подобно на лутеина и зеаксантина, те се усвояват най-добре, когато се консумират с малко количество здравословни мазнини като зехтин.

Ягоди

Пресните, сочни ягоди са много полезни за очите, тъй като съдържат изобилие от витамин С, който е антиоксидант и може да намали риска от катаракта (перде на окото). Освен това не забравяйте да заредите менюто си с други храни, богати на витамин С, включително чушки, броколи и цитрусови плодове (като портокал и грейпфрут). Витамин С е една от най-известните хранителни добавки. Прочетете повече за нея в нашия блог.

Здравословни мазнини

Освен че помагат за усвояването на определени хранителни вещества, здравословните мазнини съдържат и омега-3. Приемът на омега-3 от Суонсън подпомага правилното развитие и функцията на ретината. Проучвания при бебета показват, че получаването на достатъчно омега-3 мастни киселини в диетата е от съществено значение за оптималното зрително развитие. Сьомгата е отличен източник на омега-3. Включвайте тази или други видове мазна риба към менюто си от два до три пъти седмично. Орехите също съдържат здравословни мазнини. Освен това те са богати и на витамин Е, който предпазва тъканите на очите от вредното действие на свободните радикали.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са богати на цинк, който играе жизненоважна роля за доставянето на витамин А от черния дроб до ретината, както и за производството на защитаващия очите пигмент меланин. Нарушеното зрение, като лошо нощно виждане и перде на окото, се свързва с недостига на цинк. Цинк се съдържа още и в червеното месо, стридите, както и в ядките и семената. Можете да си набавите цинк и като хранителна добавка.

Ето още полезни съвети, с които да защитите очите си:

Придържайте се към здравословната и балансирана диета. Тя трябва да включва много плодове и зеленчуци, особено наситено жълти и листни.

Поддържайте здравословно тегло. Наднорменото тегло или затлъстяването увеличават риска от развитие на диабет, а диабетът ни излага на по-голям риск от диабетна ретинопатия или глаукома.

Правете редовни упражнения. Упражненията могат да помогнат за предотвратяване или контролиране на състояния като диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. Тези заболявания могат да доведат до някои проблеми с очите или зрението.

Носете слънчеви очила. Излагането на слънце може да увреди очите и да повиши риска от катаракта и свързаната с възрастта макулна дегенерация. Защитете очите си, като използвате слънчеви очила, които блокират от 99 до 100% от UV-A и UV-B лъчите.

Ако работите в строителството или в друга сфера, която може да нарани очите Ви, носете защитни очила. Препоръчително е да ги слагате и когато извършвате дребни ремонти вкъщи.

Избягвайте пушенето. Пушенето увеличава риска от развитие на очни заболявания и може да увреди зрителния нерв.

Запознайте се с наследствената си медицинска история. Някои очни заболявания са наследствени, така че е важно да разберете дали член от Вашето семейство ги е имал. Това може да Ви помогне да определите дали сте изложени на по-висок риск от развитие на очно заболяване.

Ако носите контактни лещи, трябва да поддържате добра хигиена, защото можете да инфектирате очите си. Мийте добре ръцете си и следвайте правилно инструкциите за употреба на контактните лещи.

Давайте си почивка. Ако прекарвате много време пред компютъра, очите Ви може да се пренатоварят. За да намалите напрежението, на всеки 20 минути гледайте на около 5-6 метра пред себе си за 20 секунди.

Вече научихте повече за това как да защитите здравето на очите си. Надяваме се, че сме Ви помогнали да подобрите начина си на живот. Следете блога ни за още интересни новини от света на здравето.

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *