Алкалните храни намаляват риска от заболявания

Диетата с алкални храни придобива все по-голяма популярност в последните години. В нейната основа лежи разбирането, че някои продукти като месото, пшеницата, рафинираната захар и преработените храни предизвикват образуването на киселина в тялото, която се счита за вредна и причиняваща заболявания, включително онкологични. В противовес на това алкалните храни, които най-вече се съставляват от плодове и зеленчуци, намаляват киселинността в тялото и благоприятстват човешкото здраве.

Какво означава алкална диета?

Според привържениците на алкалната диета, храненето може да промени стойността на pH в тялото. Превръщането на храната в енергия се нарича метаболизъм и този процес може да бъде сравнен с изгаряне чрез химически реакции, които разграждат твърдата маса. Като остатък от тези процеси се получават метаболитни отпадъци, които могат да варират в скалата на pH от алкални към киселинни и обратно. Някои специалисти по хранене твърдят, че степента на тяхното pH влияе върху здравето ни – по-високата киселинност увеличава риска от заболявания, докато алкалните храни могат да ограничат този риск.

Какво означава pH в тялото?

Нивото на pH измерва до каква степен дадено вещество е киселинно или алкално. PH0 означава 100% киселинност, докато PH14 – 100% алкалност. РН 7 е неутрално. Тези нива варират в цялото тяло. Кръвта e леко алкална, ако стойността на рН е между 7,35 и 7,45. Киселинността в стомаха е висока, ако средата в него е с рН 3,5 или по-ниско, така че да може да разгражда храната. Киселинността на урината също се променя. Прочетете повече в статията „Как нивото на pH влияе върху Вашето здраве?”.

Смята се, че алкалната диета помага на тялото да поддържа оптималното ниво на pH в кръвта. Съществуват вече изследвания в подкрепа на тезата, че ограничаването на киселинните храни може да предотврати някои заболявания като камъни в бъбреците, диабет, проблеми с костите, мускулите, сърцето и мозъка, а приемът на алкални храни намалява нивата на натрий в кръвта, с което се понижава лошият холестерол, както и рискът от високо кръвно и сърдечно-съдови заболявания. Освен това алкалните храни подпомагат поддържането на нормално тегло, което е важна стъпка напред в профилактиката и лечението на диабета и артрозата.
Някои проучвания също са установили, че алкалната среда може да увеличи ефективността на химиотерапията и да намали нейната токсичност, но няма сигурни доказателства, че алкалните храни могат изцяло да предотвратят възникването на онкологичните заболявания.

Връзката между киселинните храни и остеопорозата

Остеопорозата е прогресиращо заболяване, характеризиращо се с намаляване на съдържанието на минерали в костите. То се проявява по-често сред жените в периода на менопаузата и може да увеличи риска от фрактури. Специалистите, които препоръчват алкалната диета, смятат, че за да се поддържа нормално pH в кръвта, е нужен прием на алкални минерали като калций и магнезий, които да блокират действието на киселините в тялото. Според тази теория киселинните храни намаляват минералната плътност в костите и увеличават риска от остеопороза.

Тези твърдения обаче игнорират изцяло функцията на бъбреците, които са основният начин за премахването на киселините от тялото и регулирането на телесното pH. Бъбреците произвеждат бикарбонатни йони, които неутрализират киселините. Дихателната система също контролира нивата на pH. Когато бикарбонатните йони се свържат с киселините в кръвта, се образува въглероден диоксид, които се изхвърля от дробовете и от отделителната система. Освен това един от основните причинители на остеопорозата е загубата на протеинов колаген в костите, което се дължи на ниските нива на две киселини – ортосилициева киселина и аскорбинова киселина (витамин С). Поради тази причина не може да се стигне до единодушно заключение за връзката между киселинните храни и остеопорозата. Докато едни специалисти не откриват такава, други проучвания съобщават за доказателства в нейна полза.

Със сигурност обаче приемът на алкални храни благоприятства човешкото здраве. Затова Ви представяме списък, който може да Ви помогне да се ориентирате за нивата на pH.

Плодове и плодови сокове с високо съдържание на киселини:

• лимонов сок (pH: 2,00–2,60)
• лайм (рН: 2,00–2,80)
• сини сливи (рН: 2,80–3,40)
• грозде (pH: 2,90–3,82)
• нар (рН: 2,93–3,20)
• грейпфрут (рН: 3,00–3,75)
• боровинки (pH: 3,12–3,33)
• ананас (рН: 3,20–4,00)
• ябълка (pH: 3,30–4,00)
• праскова (рН: 3,30–4,05)
• портокал (рН: 3.69–4.34)
• домати (pH: 4,30–4,90)

Обикновено цитрусовите плодове имат ниско рН, което означава, че са кисели. Цитрусите, както и останалите кисели храни, могат да доведат до проблеми със стомашно-чревния тракт като язва и рефлукс. Плодовите сокове също са кисели, затова е добре да ги пиете със сламка, за да ограничите прекия им контакт със зъбите. Въпреки първоначалната си киселинност, повечето плодове се алкализират в тялото.

Свежи зеленчуци

Зеленчуците, особено пресните, обикновено не се считат за кисели. Ето нивото на pH на някои от тях:

• кисело зеле (рН: 3,30–3,60)
• зеле (рН: 5,20–6,80)
• цвекло (рН: 5,30–6,60)
• царевица (рН: 5,90–7,50)
• гъби (pH: 6,00–6,70)
• броколи (рН: 6.30-6.85)
• зелени зеленчуци (рН: 6,50–7,50)

Някои алкални храни се предлагат и като хранителни добавки от Суонсън именно защото подпомагат здравето. Можете да разгледате категорията гъби и зелени храни на нашия сайт. Сега, след като научихте повече за алкалната диета, можете да направите опит да увеличите нейното присъствие в хранителния си режим, за да се възползвате максимално от нейните ползи. Важно е да не правите драстични промени в начина си на хранене без съвет от експерт, а ние Ви желаем да бъдете здрави!

Автор: Swanson Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *